“Ο σκύλος μου δεν με σέβεται”

της Μυρτούς Ανθυπατοπούλου

Είναι πολύ πιθανόν να έχετε εκφράσει αυτό το παράπονο ή να το έχετε, κατά καιρούς, ακούσει από άλλους κηδεμόνες σκύλων. Σίγουρα έχετε νευριάσει που ο σκύλος σας είναι «ανυπάκουος» και σας φέρνει σε δύσκολη θέση όταν δεν εκτελεί την εντολή που του φωνάζετε. Δεν έρχεται όταν του το ζητάτε, δεν σταματάει να σκάβει/ να γαβγίζει/ να τρώει από κάτω/ να τραβάει στο λουρί. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που αυτό μπορεί να συμβαίνει, αν ο σκύλος σας είναι υγιής σωματικά, αλλά σίγουρα δεν είναι ζήτημα σεβασμού.

Για ακόμα μια φορά, η σύγκριση των ανθρώπινων προτύπων συμπεριφοράς με τη συμπεριφορά ενός σκύλου είναι λανθασμένη και βασίζεται εξ ολοκλήρου στην άτοπη προβολή των δικών μας αξιών στα σκυλιά. Στην πραγματικότητα, ένας σκύλος σκέφτεται πολύ πιο απλά, αφού η έννοια του σεβασμού δεν του έχει περάσει από το μυαλό, δεν υπάρχει καν στο γνωστικό του σύστημα. Τα σκυλιά σκέφτονται πολύ πιο απλά από αυτό: «αυτό που μου ζητάς δουλεύει/ δεν δουλεύει και είναι ασφαλές/ δεν είναι ασφαλές». Συμπεριφέρονται, λοιπόν, ανάλογα με το αν θέλουν να συμβεί κάτι (δουλεύει και είναι ασφαλές) ή όχι (δεν δουλεύει/δεν είναι ασφαλές).

Για παράδειγμα, ο σκύλος σας τριγυρίζει στην αυλή μετά από μια βροχή και μυρίζει, κάτι που είναι εξαιρετικά διασκεδαστικό για αυτόν. Όταν τον φωνάξετε μέσα, μπορεί για μερικά δευτερόλεπτα να σταθεί, να σας κοιτάξει στα μάτια και να το ζυγίσει: θα πάω μέσα που είναι βαρετά, ή θα μείνω εδώ να εξιχνιάσω όλες αυτές τις μυρωδιές; Όλοι οι σκύλοι θα αποφάσιζαν να μείνουν έξω και να συνεχίσουν να διασκεδάζουν, αφού αυτό δουλεύει καλύτερα γι’ αυτούς. Κι εσείς θα προτιμούσατε να μείνετε έξω, αν δεν σας πρόσφεραν μια πιο διασκεδαστική ασχολία αντί αυτού, οπότε γιατί να κατηγορήσουμε έναν σκύλο για την επιλογή του;

Η λέξη κλειδί σε αυτή την περίπτωση είναι το κίνητρο, που είναι απολύτως κοινή έννοια σε σκυλιά και ανθρώπους: μπορεί να σας αρέσει η δουλειά σας, αλλά αν μειωθεί ο μισθός σας ή σταματήσετε να πληρώνεστε, θα σταματήσετε να την κάνετε. Αντίστοιχα, στα περισσότερα σκυλιά αρέσει να δουλεύουν, αλλά δεν θα σπαταλήσουν ενέργεια για να κάνουν κάτι που δεν ανταμείβεται. Αντ’ αυτού, θα προτιμήσουν τη σιέστα στον ήλιο, το σκάψιμο, το τρέξιμο και την ανακάλυψη μυρωδιών, την παρέα των υπόλοιπων σκύλων στο πάρκο. Αν θέλουμε ο σκύλος μας να δουλέψει για μας, ή αλλιώς να υπακούσει, θα πρέπει να του προσφέρουμε κάτι πιο ισχυρό και θελκτικό από αυτό που ήδη έχει μπροστά του. Δική σας δουλειά είναι να βρείτε τι είναι αυτό και να του το δώσετε απλόχερα, μέχρι το ιστορικό επιβράβευσης να είναι τόσο ισχυρό, ώστε η εντολή να εκτελείται πια από συνήθεια.

Η υπακοή, στην πραγματικότητα, είναι θέμα κινήτρου και εμπιστοσύνης. Πριν νευριάσετε με τον σκύλο σας, σκεφτείτε καθαρά: του έχω δώσει το σωστό κίνητρο ώστε να εκτελέσει την εντολή; αυτό που του ζητάω να κάνει, έχω φροντίσει να το θεωρεί ασφαλές; Αν δεν ισχύει κάτι από τα παραπάνω, φροντίστε να ξαναδουλέψετε τις εντολές, ώστε να είναι συνδυασμένες με το σχήμα δουλεύει και είναι ασφαλές. Δηλαδή, να δώσετε ως κίνητρο στο σκύλο σας κάτι που αγαπάει και να δοκιμάσετε να ενισχύετε την εμπιστοσύνη του προς τα εσάς, μέχρι να νιώθει ότι τίποτα από αυτά που του ζητάτε δεν τον θέτει σε κίνδυνο.

Μην απογοητεύεστε, μην νευριάζετε με τον εαυτό σας και μην τα παρατάτε. Ο δρόμος προς μια σχέση εμπιστοσύνης και επικοινωνίας δεν είναι μια ευθεία και μπορεί να έχει εμπόδια που δεν προβλέψατε, αλλά όταν την κατακτήσετε θα είναι το ίδιο ανταμειφτική και για εσάς και για τον τετράποδο σύντροφό σας.

Πηγή: dogpositive.gr/category/συμπεριφορά/

Ονομάζομαι Μυρτώ Ανθυπατοπούλου και είμαι δασκάλα σκύλων (force free & positive dog trainer), με στόχο να βοηθάω τους σκύλους και τις οικογένειες τους να χτίσουν μια αρμονική σχέση επικοινωνίας και εμπιστοσύνης. Μπορείτε να με βρείτε στο www.dogpositive.gr και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως Dog Positive Dogtraining.