Κάθε σκύλος έχει την ανάγκη να μυρίζει ελεύθερα

Οι σκύλοι είναι δεινοί ‘οσμιστές’ από κατασκευής τους και συχνά αναρωτιέμαι αν οι ιδιοκτήτες σκύλων κατανοούν πραγματικά την ανάγκη του σκύλου τους να εξερευνήσει τον κόσμο με τη μύτη του. Κάποιοι από αυτούς βιάζονται τόσο πολύ να τελειώνουν με τη βόλτα του σκύλου τους, που δεν του δίνουν την ευκαιρία να ικανοποιήσει την ανάγκη του να μυρίσει το περιβάλλον του.

Όποιος έχει δώσει λίγη προσοχή στο τελετουργικό της ούρησης του σκύλου του, γνωρίζει ότι χρησιμοποιεί την έντονη αίσθηση της όσφρησης που έχει για να συλλέξει πληροφορίες. Καθώς σταματάει να μυρίσει, να μυρίσει και να μυρίσει λίγο ακόμα… συλλέγει πληροφορίες για όλα τα άλλα ζώα – ειδικότερα για τους σκύλους – που έχουν περάσει και έχουν ‘ανακουφιστεί’ στην περιοχή.

Το “μαρκάρισμα” των σκύλων και το Facebook

Δυστυχώς, παρά τον χρόνο που αφιερώνουν οι τετράποδοι σύντροφοί μας σε αναζητήσεις που σχετίζονται με την ούρηση, είναι πολύ λίγα αυτά που ξέρουμε για την επικοινωνία που αναπτύσσουν μέσω της ούρησης. Η Anneke Lisberg και ο συνάδελφός της, Charles Snowdon, φαίνεται να είναι πρωτοπόροι στην έρευνα γύρω απο το μαρκάρισμα των σκύλων και τη σημασία του.
Η έρευνά τους υποδεικνύει ότι οι σκύλοι και των δυο φύλων, χρησιμοποιούν μια πλειάδα από διαφορετικές δραστηριότητες που αφορούν στην ούρηση για:

  • Να δηλώσουν την κοινωνική τους θέση στην περιοχή
  • Να βρουν πιθανούς συντρόφους
  • Να αξιολογήσουν άγνωστους σκύλους
  • Να αποφύγουν μια δυνητικά απειλητική γνωριμία 

Η Δρ Lisberg πιστεύει ότι τα σκυλιά χρησιμοποιούν την όσφρηση των ούρων και το μαρκάρισμα στην προσπάθεια τους να έχουν ασφαλείς κοινωνικές σχέσεις με άλλα σκυλιά. Πιστεύει ότι “ένας σκύλος μπορεί να καταλάβει αν ο άλλος σκύλος είναι υγιής, αν έχει στρες, πόσο αρρενωπός και δυνατός είναι, καθώς και τί έχει φάει”, απλά και μόνο μυρίζοντας τα ούρα του.

Κατά την Δρ Lisberg, το μαρκάρισμα των σκύλων καθώς και το μαρκάρισμα πάνω στο μαρκαρισμα, μπορεί να παραλληλιστεί με την επικοινωνία των ανθρώπων στο Facebook. Επιτρέπει δηλαδή στους σκύλους να συλλέγουν πληροφορίες ο ένας για τον άλλο από μια απόσταση ασφαλείας.

Ο Δρ. Marc Bekoff, που ασχολείται με την συμπεριφορά των ζώων, πιστεύει ότι υπάρχει πιθανότητα συσχέτισης της αισθητηριακής στέρησης και του άγχους σε σκύλους στους οποίους δεν επιτρέπεται η όσφρηση ούρων: «η στέρηση της όσφρησης στους σκύλους είναι αποτρεπτική. Ο σκύλος δεν διαθέτει οξεία όραση, αναγνωρίζει τον κόσμο πρώτα με την όσφρηση και μετά με τα μάτια του, οπότε όταν του απαγορεύουμε να μυρίσει το περιβάλλον του είναι σαν να τον τυφλώνουμε.

Η πρότασή μου είναι να αφήνετε τους σκύλους σας να μυρίζουν, για να μην διαταράσσετε μια από τις ζωτικές τους λειτουργίες που τους συνδέει με τον κόσμο. Αφήστε τους να μυρίσουν μέχρι η μύτη τους να ‘χορτάσει’, είτε στη βόλτα με λουρί είτε όταν κάνουν παρέα με άλλους σκύλους ή όταν τρέχουν ελεύθερα.

Όπως προαναφέρθηκε, το να μην επιτρέπεται στους σκύλους να ασκούν την όσφρησή τους και άλλες αισθήσεις, θα μπορούσε να είναι μια μορφή αισθητηριακής στέρησης που τους αποκλείει από τις πληροφορίες που χρειάζονται για να καταλάβουν τι συμβαίνει στον κόσμο τους. Για τους σκύλους το να είναι ουσιαστικά ‘τυφλοί’ είναι πραγματικά αγχωτικό, επειδή χρειάζονται τις μυρωδιές και τις υπόλοιπες πληροφορίες για να αξιολογήσουν τι συμβαίνει γύρω τους.»

Ένας νέος τρόπος σκέψης για τις βόλτες των σκύλων

Πολλοί ιδιοκτήτες κατοικίδιων, τείνουν να θεωρούν τη βόλτα του σκύλου τους ως μια υποχρέωση που πρέπει να τελειώσει σύντομα. Αυτό συμβαίνει γιατί απλά έχουν μπει σε μια ρουτίνα και δεν βλέπουν τη ζωή από τη μεριά του σκύλου τους. Η όσφρηση δεν είναι μόνο διασκέδαση για τους σκύλους αλλά είναι απαραίτητη για να αισθάνονται συνδεδεμένοι με το περιβάλλον τους. Υπάρχουν πραγματικά πολλοί τρόποι για να αλλάξετε τη ρουτίνα της βόλτας του σκύλου σας και να την κάνετε διασκεδαστική τόσο για εσάς όσο και για εκείνον και να είναι κάτι που θα περιμένετε και οι δυο με ανυπομονησία:

  1. Βόλτες με σκοπό — Είναι συνήθως σύντομες και έχουν ένα σκοπό, για παράδειγμα να βγει ο σκύλος για την καθιερωμένη ούρηση.
  2. Εκπαιδευτικές βόλτες — Αυτές μπορεί να αφορούν στη βελτίωση της συμπεριφοράς του σκύλου ή την εκμάθηση κάποιων εντολών υπακοής ή ότι άλλο μπορείτε να σκεφτείτε. Φροντίστε σε αυτές τις βόλτες να έχετε μαζί σας κάποιες υγιεινές λιχουδιές για το κατοικίδιό σας. Η συνεχής εκπαίδευση του σκύλου σας κατά της διάρκεια της ζωής του είναι ένας άριστος τρόπος να ‘ακονίζει’ τις ικανότητές του και να μη βαριέται. Είναι επίσης ένας υπέροχος τρόπος να ενισχύσετε το δεσμό μεταξύ σας.
  3. Βόλτες διανοητικής διέγερσης — Οι περισσότεροι σκύλοι που κάνουν βόλτα με λουρί, δεν περνάνε όσο χρόνο θα θέλανε μυρίζοντας και εξερευνώντας. Σε αυτές τις βόλτες τους αφήστε τους να σταματήσουν, να μυρίσουν, να εξερευνήσουν και να στείλουν και να λάβουν μηνύματα μέσω των ούρων.
  4. Βόλτες οσμής — Σε αυτές τις βόλτες ο σκύλος είναι εκείνος που δίνει το πρόσταγμα και εσείς ακολουθείτε και τον αφήνετε να μυρίσει ό,τι θέλει. Είναι αναβαθμισμένες βόλτες διανοητικής διέγερσης, με τον σκύλο σας να παίρνει όλες τις αποφάσεις πλοήγησης και εξερεύνησης.
  5. Βόλτες δύναμης — Αυτές οι βόλτες κρατούν τον σκελετό του σκύλου σας υγιή, ελέγχουν το βάρος του και βοηθάνε στην ανακούφιση της αρθρίτιδας και άλλων εκφυλιστικών ασθενειών των αρθρώσεων.
  6. Καλό είναι να θυμάστε: Ένας υγιής σκύλος πρέπει να ασκείται τουλάχιστον κάθε τρεις ημέρες (κάθε δυο μέρες είναι καλύτερα και κάθε μέρα είναι ιδανικά), σε ένταση που να αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό του για 20 λεπτά, έτσι ώστε να ρυθμίζεται η αρτηριακή πίεση και ο μυϊκός τόνος. Εάν ο σκύλος σας δεν είναι ‘σε φόρμα’ τότε θα πρέπει να ξεκινήσετε την εκγύμνασή του αργά, έτσι ώστε να βελτιώσει τη φυσική του κατάσταση σταδιακά, έως και 20 λεπτά ανά διαδρομή.
  7. Βόλτες με φίλους — Εάν ο σκύλος σας συμπεριφέρεται άνετα μαζί με άλλους σκύλους, μπορείτε να συναντηθείτε με γείτονες ή φίλους με σκύλους για ομαδικές βόλτες. Σε αυτήν την περίπτωση, δίποδα και τετράποδα μπορούν να κοινωνικοποιηθούν και να ασκηθούν ταυτόχρονα.
  8. Βόλτες με διαφορετικό συνοδό — Ανάλογα με τον συνοδό οι βόλτες διαφοροποιούνται. Για παράδειγμα ο ρυθμός περπατήματος ποικίλει, οπότε όσο περισσότερα μέλη της οικογένειας περπατούν με το σκύλο σας, τόσο περισσότερη ποικιλία θα απολαμβάνει και εκείνος. Επιπρόσθετα αυτό βοηθάει και στην ανάπτυξη στενών σχέσεων μεταξύ των μελών της οικογένειας και του σκύλου.
  9. Εάν εργάζεστε και λείπετε από το σπίτι, μπορείτε να προσλάβετε έναν επαγγελματία περιπατητή σκύλων μερικές φορές την εβδομάδα ή να ζητήσετε από ένα φίλο ή γείτονα που είναι πρόθυμος, να βγάλει το σκυλί σας μια βόλτα κατά την απουσία σας.
  10. Βόλτες αλλαγής τοπίου — Αντί να κάνετε κάθε μέρα την ίδια διαδρομή προς την ίδια κατεύθυνση, μπορείτε να πάρετε το αυτοκίνητο και να πάτε με το σκύλο σας λίγα τετράγωνα μακρύτερα ή στο πάρκο της γειτονιάς σας ή σε κάποιο κοντινό λόφο για τη βόλτα σας. Τόσο εσείς όσο και το σκύλος σας θα βρείτε νέα πράγματα να δείτε, να μυρίσετε και να ζήσετε.

Μήνυμα για το σπίτι: Δεν χρειάζεται κάθε βόλτα με τον σκύλο σας να είναι μια γιορτή απόλαυσης οσμών. Αλλά τουλάχιστον μια φορά τη μέρα, αφήστε τον καλύτερο τετράποδο φίλο σας, να μυρίσει όσο λαχταρά η καρδιά του και να αισθανθεί καλά βοηθώντας τον να μειώσει το άγχος του και να είναι αυτό που γεννήθηκε να είναι, Σκύλος!

Πηγή: Dr. Karen Becker, Proactive and integrative wellness veterinarian | healthypets.mercola.com